Hur mycket koldioxid sa du?

Publicerat av Roger den

Tavlor online är en onlinebutik för tavlor och fotokonst som drivs av Bildkonster. Vi jobbar intensivt med att få ett så neutralt miljöpåverkan som möjligt. Här kan du läsa mer om hur vi kommit fram till den centrala delen av vårt miljöarbete.

Vi samarbetar som vi tidigare nämnt med VISkogen och kommer för varje såld tavla att ge dem i uppdrag att plantera fem träd i östra Afrika. Tanken är att bidra till återväxt istället för skogsskövling på grund av vår användning av papper.

Fem träd binder ungefär 650 kg koldioxid och tillverkar under tiden 10 kg syre per år under sin livstid. Därför kändes det självklart att plantera träd och därför känns helt fel att hugga ner en massa träd för att tillverka ramar. Det är orsaken till att vi bestämt oss för att inte ha några ramar till försäljning. Kanske förlorar vi några kunder på grund av det, men den risken tar vi. Våra barn måste få ärva en fungerande värld!

För att se till att vi inte bidrar till utsläppen har vi försökt räkna på koldioxidkvoten. Våra fotopapper väger 320 g per kvadratmeter och man får ut 8 A3 eller 16 A4 på en kvadratmeter papper. (Efter en del räknemöda går att leda i bevis att ett ton virke ger ca 200 000 A4. Det i sin tur betyder att man kan utvinna ca 60 600 st A4 från en kubikmeter virke, något som motsvarar en stor tall. )

Då kommer vi fram till att 1000 papper kostar 300 kilo CO2. Något som ger 0,02 g CO2 per A4 och alltså det dubbla 0,04 g per A3 papper. Det är vad själva tillverkningen kostar i växthusgaser. (Transporter tillkommer). Därför håller vi oss till Svenska papper och får därmed så korta transporter som det är möjligt. Samma sak gäller våra emballage i papp som även de tillför koldioxid, även om de bara väger 82g styck, Dessa ger ett koldioxidpåslag med 0,015g per paket.

Säg att vi tillverkar och skickar iväg en A3 tavla. När den lämnar oss är dess koldioxidkostnad 0,055g och därefter tillkommer transporten. Eftersom det är närmast omöjligt att räkna på transporterna har vi tagit i rejält när det gäller klimatkompensationen. Våra åtgärder binder 650 kg koldioxid per såld tavla. Det kan jämföras med en turistresa till Phuket i Thailand som kostar 750kg koldikoxid t.o.r per person (Källa: ICAO).


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =